Ofis

Mimar Sinan Mah. Kösedayı Sok. Güleryüz Konak No:18 D:2 Üsküdar / İstanbul

Phone: +90 216 310 99 63
Email: info@musalhukuk.com

Hızlı İletişim

Çalışma saatleri / Pazartesi – Cuma / 09:00 – 18:00

Bizi hemen arayın 0 532 542 09 75

Asırlık dernek ile vakıf yönetimi arasında ‘yardım kriz’

Bir asır kadar önce Amerikalı fizik profesörü Alice Manning tarafından kurulan Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ortada kaldı. Bakıma muhtaç hayvanların tedavi edildiği bina, derneğin de bağlı olduğu vakıf tarafından satıldı. Yıllardır kira ödemeden faaliyetlerini yürüttüklerini belirten dernek yönetimi, vakıf yöneticileri hakkında savcılığa başvurdu. Savcılık başvurusunda, derneğin yaşatılması için kurulan vakfa ait gayrimenkullerin satışında yolsuzluk yapıldığı öne sürüldü. Vakıf başkanı ise, derneğe yardım amaçlı verdikleri paraların nereye harcandığına ilişkin bilgi alamadıklarını öne sürdü.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği (THKD) resmi olarak 1924 yılında kurulsa da temeli 1912 yılında atıldı. Amerikalı fizik profesörü Alice Manning’in girişimi ile kurulan derneğin ilk başkanı Hüseyin Hilmi Paşa oldu. Dernek yönetiminde ayrıca Prens Said Halim Paşa, İsmail Paşa gibi isimler yer aldı.

ADINA VAKIF KURULDU
Ekim 1947’de İstanbul’da vefat eden Alice Manning, vefatı öncesi dernek faaliyetlerinin yürütülmesi için sahip Şişli Osmanbey’de sahip olduğu gayrimenkulleri derneğe bağışladı. Manning’in vefatı sonrası, bir dizi dükkan, daire ve arsanın daha iyi değerlendirilmesi için Manning Vakfı kuruldu. Vakfın kuruluş amaçlarının başında, hayvanları korumak üzere kurulan derneğin faaliyetlerini desteklemek yer aldı.

DERNEĞE DESTEK KESİLDİ
Vakıf ve dernek arasındaki yakın ilişki birkaç yıl önce bozulmaya başladı. İddiaya göre, vakfın yeni yönetimi derneğe aylık olarak ödenmesi gereken paraları ödemedi. Bu durum, bakıma muhtaç ve hasta halde olan çok sayıda hayvan için de zorlu bir süreç başlattı. En son dernek merkezinin de olduğu binanın satışı ile taraflar arasındaki gerilim giderek arttı.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği adına, Manning Vakfı yöneticileri ve binayı satın alan S. Tekstil şirketi yetkilileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

‘HİLELİ SATIŞLAR YAPILDI’ İDDİASI
THKD’nin, bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsünde olduğu vurgulanan savcılık dilekçesinde, vakfa ait mal varlığının hileli bir biçimde elden çıkarıldığı öne sürüldü. Dernek merkezinde de izinsiz girildiği belirtilen dilekçede, yıllardır faaliyet gösterdikleri binanın da gizlice satıldığı iddia edildi. Vakfa ait gayrimenkullerden elde edilen gelirin nereye harcandığının belli olmadığı kaydedilerek, konu ile ilgili Vakıflar Bölge Müdürlüğüne de Asırlık dernek ile vakıf yönetimi arasında yardım krizbaşvuruda bulunulduğu belirtildi. Dernek merkezinin de satışı ile bir asırdır süren faaliyetlerin durma noktasına geldiğine değinilerek, vakfa ait malların satılamayacağı savunuldu.

Dernek Avukatı Neyir Ş. Musal konu ile ilgili yaptığı açıklamada, hayvanların bakımı ve korunmasının, derneğin kurucusu Alice Manning’in vasiyeti olduğunu söyledi. Av. Musal “Bayan Manning’in arzusuna aykırı olarak, derneğe yardımlar yapılmadı. Ayrıca derneğin merkez binasından çıkarılması noktasına gelen gayrimenkul satışları hakkında İstanbul 1. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ve savcılığa da başvurduk” dedi.

‘HARCAMALARA İLİŞKİN BİLGİ VERMİYORLAR’
Manning Vakfı Başkanı Tahsin Tuğrul ise, şunları söyledi: “Biz, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği gibi başka derneklere de yardım yapıyoruz. Kimine mama, kimine aşı, kimine nakdi yardım yapıyoruz. Bu dernek ile ilgili sorun şu. Verdiğimiz paraların nereye harcandığına ilişkin tek bir rapor vermiyorlar. 2012’de 180 bin TL vermişiz. Bu paranın nereye harcandığı belli değil. Hiçbir kayıt yok. ‘Siz, bize para vermeye mecbursunuz’ havasındalar. ‘Bu parayı bize verirsiniz biz de istediğimiz gibi harcarız. Başka hiç kimseye yardım etmeyeceksiniz bize vereceksiniz.’ diyorlar. Zorlama ile yardım olmaz. Bize hiç bilgi vermiyorlar. Sadece para istiyorlar. Kaldı ki kiralarını biz ödüyoruz. Yeter ki hayvanlar mağdur olmasın.”

Vakfın elindeki varlıkları daha iyi değerlendirmek için 2011’de rezidence yapılmaya karar verildiğini aktaran Tuğrul, söz konusu yatırımın bekledikleri sonucu vermemesi nedeni ile gayrimenkul satışları yapmak durumunda kaldıklarını aktardı. “Hali hazırda nakit olarak 14-15 milyon TL paramız var” diyen Tuğrul, söz konusu parayı değerlendirerek derneklere yardım yapmayı sürdürmek istediklerini söyledi.

TÜM HARCAMALARDAN HABERLERİ VARDI
Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona ise, harcamalara ilişkin bilgi verilmediği yönündeki açıklamaya yönelik  “Harcamalar konusunda bilgi verilmedi iddiası gülünç…Vakıf Yönetim Kurulu’ndan bir üye, daima dernek yönetim kurulunun da bir üyesi olarak görev yapardı. Dolayısıyla tüm harcamalardan ve alınan kararlardan haberdar olurdu.  Yıllık olağan genel kurul toplantılarımıza katılan vakıf yönetimi, orada okunan ve dağıtılan faaliyet raporu, mali rapor gibi belgelere ulaşabilecek durumda idi. Ayrıca derneğin muhasebe işlerini yürüten serbest muhasebeci ve mali müşavir ile vakfın muhasebeci ve mali müşaviri aynı kişi idi. Derneğin bütün gelir ve gider belgeleri bu büroya gönderilirdi ve yıllık dernek beyannamesi burada düzenlenirdi.

Derneğin aynı muhasebe bürosu ile çalışmasını da 21 yıl önce vakıf derneğe önermişti” dedi.

Birgül Rona ayrıca, uzun yıllar faaliyet yürüttükleri binadan çıkmak durumunda kalmaları sonrasında vakfın iki aylık kira yardığımı yaptığını belirterek “Derneğin savcılığa yaptığı suç duyurusu üzerine bu yardım da kesildi” dedi.

Öte yandan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru sonrası geçen yıl Kasım ayında hazırlanan rapora göre satışı yapılan bina için “Değerleme raporunda belirtilen tutar üzerinden satışının yapıldığı…” değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/asirlik-dernek-ile-vakif-yonetimi-arasinda-yardim-kriz-40706349